Зеленський запросив світову спільноту на інавгураційний Глобальний саміт миру у Швейцарії

Зеленський запросив світову спільноту на інавгураційний Глобальний саміт миру у Швейцарії

Президент України Володимир Зеленський запросив учасників третього Саміту за демократію взяти участь в інавгураційному Глобальному саміті миру у Швейцарії. Про це повідомило офіційне його інтернет-представництво.

Володимир Зеленський 20 березня виступив на третьому Саміті за демократію. Глава держави наголосив, що Україна "не ділить світ на великих і малих": тих, хто "нібито більше чи менше заслуговує увагу" світової спільноти.

"Ми зневажаємо колонізаторський погляд на світ, який розподіляє нації між так званими великими державами чи геополітичними полюсами. Кожна нація має значення. І зараз, прагнучи до справедливого завершення злочинної російської війни проти нашого народу, ми хочемо дати кожній нації впевненість, що її безпека буде непорушною. Це стане можливим, коли ми завершимо цю війну не на умовах агресора — і не на нав’язаних нам умовах, а на умовах нації, на яку напали. Так буде справедливо. Справедливість має стати новим глобальним правилом, яке буде підтримане глобальною єдністю з достатньою силою. Чи реально це без Глобального Півдня? Точно ні",- сказав у своїй промові президент.

Після цього Зеленський запросив до участі в Глобальному саміті миру у Швейцарії "всі нації які поважають міжнародний порядок, заснований на правилах". Лідер України зазначив, що "їхній голос важливий".

"Маємо разом примусити силу, яка збожеволіла, повернутися до правил, а правила – зробити знову дієвими, щоб вилікувати світовий порядок від крихкості. Це життєвий інтерес і для Європи, і для Близького Сходу, і Африки, і Індо-Тихоокеанського регіону, і всіх інших частин світу",- акцентував він.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський 20 березня також провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Вони обговорили розвиток двосторонніх відносин України та Індії. Найближчим часом в Делі відбудеться зустріч команд і засідання Міжурядової комісії зі співробітництва.

Як писав "Ми-Україна" раніше, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна розраховує на прогрес у процесі євроінтеграції на цьому тижні: переговори про вступ до ЄС можуть розпочатися в першому півріччі 2024-го.

Головне