Зеленський вніс до Ради проєкт про множинне громадянство

Зеленський вніс до Ради проєкт про множинне громадянство

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону про множинне громадянство. Про це повідомили у картці законопроєкту.

На сайті парламенту з'явилась картка законопроєкту №11469. Президент запропонував, щоб множинність громадянства (підданства) допускалась у таких випадках:

  • одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави;
  • набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновлювачів-іноземців;
  • автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства внаслідок одруження з іноземцем;
  • автоматичне набуття громадянином України, який досяг повноліття, іншого громадянства внаслідок застосування законодавства про громадянство іноземної держави;
  • набуття громадянства України у спрощеному порядку для іноземців, що є громадянами держав, які входять до переліку тих, хто може отримати громадянство у спрощеному порядку;
  • набуття громадянином України громадянства держав з переліку тих, чиї громадяни набувають громадянство України у спрощеному порядку.

Втім, множинне громадянство не буде допускатися для людей із російським громадянством.

Водночас документ спрямований на спрощення процедури отримання українського громадянства та вдосконалення правового статусу іноземців і осіб без громадянства, які служать або служили за контрактом у Збройних силах України, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії України, а також їхніх подружжя та дітей.

Законопроєкт уточнює умови набуття громадянства України за народженням і територіальним походженням, а також критерії прийняття до громадянства. Він також переглядає підстави для втрати українського громадянства. Документ регулює можливість подання паспортного документа з вичерпаним терміном дії іноземцями та особами без громадянства, які служили у війську, для отримання посвідки на тимчасове проживання.

Крім того, законопроєкт нормалізує правовий статус іноземців та осіб без громадянства, які під час воєнного стану надають або надавали різноманітну допомогу війську безпосередньо в районах бойових дій, включаючи стрілецьку, тактичну, медичну, радіотехнічну та вибухотехнічну підтримку.

Як писали "Ми-Україна" раніше, рада міністрів Болгарії на засіданні в середу, 7 серпня, дозволила участь військовослужбовців болгарських Збройних сил в операції НАТО. Про це повідомила пресслужба болгарського уряду.

Головне