Зеленський: у пансіонаті в Сумах перебувало майже 300 людей - понад 200 пацієнтів та 60 осіб персоналу

Зеленський: у пансіонаті в Сумах перебувало майже 300 людей - понад 200 пацієнтів та 60 осіб персоналу

У Сумах після російського авіаудару по пансіонату для літніх людей тривають рятувальні роботи. За попередніми даними, в будівлі знаходилося майже 300 людей, зокрема понад 200 пацієнтів та 60 працівників персоналу. Відомо про загиблих та поранених. 

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Наразі тривають рятувальні роботи, проводиться евакуація людей з будівлі, і рятувальники перевіряють, чи є хтось під завалами. Відомо про декількох поранених, щонайменше одна людина загинула.

Зеленський висловив співчуття родинам загиблих і наголосив, що росія не могла не знати, що цей пансіонат для літніх людей не є військовим об’єктом, і назвав атаку черговим актом терору. Зеленський підкреслив, що росія за одну добу застосувала майже 90 керованих авіабомб по українських містах і позиціях.

“Обов’язково відповімо російській армії на цей терор. Відчутно відповімо.”, - заявив Зеленський.

Президент також повідомив, що протягом дня провів численні наради з військовими та представниками спеціальних служб, зокрема з Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським, міністром оборони України та головою Служби безпеки України. Основну увагу було приділено ситуації на фронті, зокрема на Донеччині, де українські війська змогли знизити наступальний потенціал окупантів. Незважаючи на це, ситуація залишається вкрай складною, особливо на Курахівському та Покровському напрямках.

Зеленський також прокоментував успішні дії українських Сил оборони в Курській області, де вдалося відволікти близько 40 тисяч російських військових. Він підкреслив, що ці операції впливають на загальну ситуацію на фронті, а також повідомив про поповнення обмінного фонду, що є важливим елементом для продовження активної боротьби.

Окремо президент зазначив, що Україна готується до важливих перемовин з європейськими партнерами, зокрема з Президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. У центрі цих перемовин — питання енергетичної безпеки, постачання та спільного виробництва зброї, а також інтеграція України до Європейського Союзу.

Зеленський також звернув увагу на необхідність розблокування російських активів, які мають бути спрямовані на підтримку України. Вже є рішення про виділення 50 мільярдів за рахунок російських активів, проте необхідно розробити механізм для швидкого впровадження цієї допомоги.

Як писали “Ми-Україна” раніше, президент України Володимир Зеленський відвідає Сполучені Штати Америки наступного тижня, де виступить на Генеральній Асамблеї ООН та проведе низку зустрічей з лідерами країн, представниками оборонних і енергетичних компаній та українською громадою.

Головне