Зеленський привітав рішення МКС видати ордери на арешт російських командувачів

Зеленський привітав рішення МКС видати ордери на арешт російських командувачів

Президент Володимир Зеленський привітав рішення суддів Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт російських командувачів. Йдеться про командувача дальньої авіації російської федерації Сергія Кобилаша та командувача російського Чорноморського флоту Віктора Соколова.

Ордери на їх арешт видані за підозрою у скоєнні злочинів проти людяності. Йдеться про завдання ураження по цивільних об'єктах на території України, зокрема енергетичних. 

"Кожен російський командир, який віддає накази про завдання ударів по цивільним людям та об'єктам критичної інфраструктури, повинен знати, що справедливість настане. Кожен виконавець таких злочинів має знати, що він буде притягнутий до відповідальності",написав президент.

Свіже рішення МКС привітав також і Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. 

"Ордери на арешт мають бути видані всім причетним до воєнних злочинів в Україні від військового і політичного керівництва, які давали злочинні накази та до російських солдатів, які їх виконували", - зазначив він. 

Нагадаємо, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко розповів, чому  ордери на арешт двох російських командувачів є важливими.

Як писав "Ми-Україна" раніше, торік у березні МКС видав ордери на арешт президента рф Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в рф Марії Львової-Бєлової. Тоді суд у Гаазі вказав, що має "розумні підстави" вважати, що російський лідер "несе кримінальну відповідальність" за "воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до російської федерації".

 

Головне