Здоров'я Землі під загрозою: людство вже перейшло шість з дев'яти планетарних кордонів

Здоров'я Землі під загрозою: людство вже перейшло шість з дев'яти планетарних кордонів

Здоров'я Землі знаходиться під загрозою. Людство перейшло вже шість із дев'яти кордонів, що відділяють планету від можливої катастрофи, встановили науковці Міжнародної дослідницької групи, на яких посилається The Guardian.

За їхньою оцінкою, система життєзабезпечення нашої планети нині настільки пошкоджена, що "перебуває далеко за межами безпечного простору для людства".

"Земля - це пацієнт, який нездужає. Ми не знаємо, як довго ми зможемо перевищувати критичні межі, як зараз, перш ніж наслідки призведуть до незворотних змін та руйнувань", - зазначив співавтор дослідження Йохан Рокстрем, директор Потсдамського інституту дослідження впливу на клімат.

Свіжий аналіз показав, що шість із дев'яти "планетарних кордонів", серед яких зміна клімату та вирубка лісів, порушено внаслідок антропогенного забруднення та руйнування природного світу. Ще два - забруднення повітря та закислення океану - вважаються "близькими до порушення". Єдиний кордон, який перебуває у нормальному стані - це атмосферний озон.

"Планетарні кордони – це межі ключових глобальних систем, таких як клімат, вода та різноманітність дикої природи, за межами яких їхня здатність підтримувати здоров'я планети знаходиться під загрозою провалу. Порушені кордони означають, що системи відійшли далеко від безпечного та стабільного стану, що існував з кінця останнього льодовикового періоду, 10 000 років тому, до початку промислової революції", - йдеться у тексті.

Перетин такого кордону не є невідворотним переломним фактором, проте є критичним порогом значного збільшення ризиків.

"Ми можемо уявити Землю як людський організм, а планетарні кордони – як форму кров'яного тиску. Тиск понад 120⁄80 не означає негайного серцевого нападу, але він підвищує ризик", - пояснила Кетрін Річардсон з Копенгагенського університету.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за чотири місяці до завершення 2023 року Сполучені Штати встановили новий рекорд за кількістю стихійних лих за один рік. Цьогоріч в країні зафіксовано вже 23 екстремальних погодних явища, підрахували у Національному управлінні океанічних та атмосферних досліджень.

Головне