Збитки від привласнення українського зерна перевищують 30 млрд грн, - Офіс генпрокурора

Збитки від привласнення українського зерна перевищують 30 млрд грн, - Офіс генпрокурора

росія продовжує шантажувати світ, створюючи реальну загрозу голоду в країнах Африки та Азії, які залежать від постачання українського зерна. Про це заявив начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов на конференції United for Justice.

За його словами, збитки України від привласнення зерна попередньо оцінюються у понад 30 мільярдів гривень, проте ця цифра не є остаточною.

Бєлоусов наголосив, що після припинення дії "зернової угоди" масштаби атак на портові об’єкти значно зросли, особливо в Одеській області.

Ми виділили два періоди атак росії на агропромислову інфраструктуру, що мають прив’язку до зернової угоди. До її підписання обстріли здійснювалися з артилерійських систем в прифронтових зонах: найбільше уражених об’єктів у Миколаївській (59) та Херсонській (78) областях. Після того, як Україна відмовилася від загрозливих умов країни-агресора, масштаби ударів почали розширюватися. У першу чергу ціллю стала Одеса та Одеська область, яка має найбільш потужну і розвинену інфраструктуру”, - зазначив Бєлоусов.

Він нагадав, що атаки ведуться різними видами озброєння, зокрема "шахедами", ракетами "Іскандер", а також ракетами тактичної авіації та морського базування. 

Представник ОГПУ підкреслив, що ці дії можуть розглядатися як злочин проти людяності, а в ширшому контексті - один із елементів геноциду, спрямований на створення умов для фізичного знищення нації через позбавлення засобів для виживання.

Як писав “Ми-Україна” раніше, українські аграрії зібрали близько 40 млн тонн нового врожаю, зокрема 22 млн тонн пшениці, що дозволяє Україні залишатися гарантом продовольчої безпеки для багатьох країн.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.