Збитки українським екосистемам через росію оцінюються в $65 мільярдів доларів, - Шмигаль

Збитки українським екосистемам через росію оцінюються в $65 мільярдів доларів, - Шмигаль

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що збитки українським екосистемам через повномасштабне вторгнення росії досягли 65 мільярдів доларів.

Про це він заявив під час під час Конференції з обговорення пункту 8 "Екологічна безпека" Формули миру Президента України.

"Нинішні збитки українським екосистемам оцінюються в 65 мільярдів доларів. Третина українських лісів та 20% природоохоронних територій України уже постраждала від війни", - розповів Шмигаль.

Він підкреслив, що важливим завданням є розробка стратегії для захисту природи, з акцентом на відповідальність росії за екологічні злочини.

Зокрема йдеться про:

  • відстеження, реєстрації та звітування щодо всіх екологічних наслідків, впливів, втрат і збитків війни російського агресора в Україні;
  • збір цінних відгуків високого рівня та технічних коментарів від партнерів України;
  • напрацювання наступних спільних кроків для притягнення російського агресора до відповідальності за всі екологічні злочини, які були здійснені проти України.

 

Прем'єр додав, що також під загрозою опинилося 35% біорізноманіття Європи, яким володіє Україна.

"Перед усіма нами стоїть важливе завдання - виробити спільне бачення того, як захистити природу та життя людей. Україна готова розробляти спільне бачення та конкретні кроки на цьому шляху, застосовуючи принцип "ворог повинен заплатити", - наголосив Шмигаль.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Сполучені Штати ймовірно почали розслідування витоку секретних даних розвідки, що стосуються підготовки Ізраїлем операції у відповідь на ракетний обстріл з боку Ірану на початку жовтня.

Головне