Збитий в Судані Іл-74 з росіянами: Reuters дізналось всі подробиці

Збитий в Судані Іл-74 з росіянами: Reuters дізналось всі подробиці

У літаку Іл-74, збитому 21 жовтня в суданському Північному Дарфурі, перебував російський екіпаж, включно з пілотом, який імовірно пов'язаний з відомим торговцем зброєю Віктором Бутом. Власне розслідування інциденту провело Reuters. 

Видання дізналось, що збитий борт використовувався для постачання озброєння, боєприпасів і провізії до міста Аль-Фашир, де суданська регулярна армія протистоїть силам RSF (Сили швидкого реагування).

Агентство ідентифікувало щонайменше двох громадян рф, які були на борту літака. Їх особи встановили шляхом порівняння документів, знайдених на місці катастрофи, з профілями в соцмережах, використовуючи технології розпізнавання обличчя та доступ до офіційних баз даних Москви.

Виявилось, що серед членів екіпажу був 67-річний росіянин Віктор Гранов. Чоловік, за інформацією Reuters, мав зв'язки з Віктором Бутом - відомим торговцем зброєю, якого у 2022 році обміняли на американську ув'язнену в межах обміну полоненими між рф та США.

Дослідники виявили також, що збитий літак ще кілька місяців тому постачав вантажі для RSF, а потім "змінив курс" та став підтримувати ЗС Судану.

Як писав "Ми-Україна", згідно з даними Sudan War Monitor, 21 жовтня RSF збили вантажний Іл-74 у районі Малха на півночі Дарфуру, вважаючи його військовим бомбардувальником суданської армії. Серед уламків знайшли документи екіпажу компанії Airline Transport Incorporation FZC з ОАЕ та паспорт російського громадянина. Літак належав авіакомпанії New Way Cargo Airlines, що належить ОАЕ. 

Головне