Заступник голови МЗС Польщі озвучив найгірший сценарій закінчення війни в Україні

Заступник голови МЗС Польщі озвучив найгірший сценарій закінчення війни в Україні

Найгірший сценарій закінчення російсько-української повномасштабної війни це поступки країн Заходу, які дозволять російському керівництву "зберегти обличчя". Наразі потрібно допомагати Збройним силам України стільки, скільки це буде потрібно для здобуття перемоги.

Про це заявив заступник голови Міністерства закордонних справ Польщі Павло Яблонський в ефірі польського радіо RMF FM. За його словами, мир на європейському континенті може настати тільки тоді, коли Україна переможе російську федерацію у війні. При цьому сценарій, у якому Кремлю дозволять "зберегти обличчя", буде найгіршим розвитком ситуації.

"Умовою для будь-якого тривалого миру в Європі є те, щоб Україна витіснила росію зі своєї території. Найгірший сценарій це закінчення цього конфлікту зі збереженням обличчя агресора - не тільки з точки зору нашої безпеки, але й глобально. Це продемонструвало б потенційним зацікавленим сторонам, що така агресія сходить з рук", - розповів заступник голови МЗС в ефірі.

Польський чиновник також додав, що його країна хоче того результату війни, при якому росія вийде з війни проти України "переможеною, абсолютно розгубленою". Врешті-решт, Москву має бути притягнуто до відповідальності за її агресію.

Крім того, він зазначив, що Москва досі дотримується тих же принципів, що під час Другої світової війни. За його словами, на агресора потрібно продовжувати тиснути глобальними санкціями.

"Ми давно говоримо про те, що санкції мають бути максимально жорсткими, не тільки поширюватися на якомога більше сфер, а й бути жорсткими. Сьогодні це один із головних викликів", - пояснив Яблонський.

Він вважає, що без санкцій росія сьогодні була б у набагато кращому становищі. Вона змогла б виготовляти зброю набагато швидше, мала б доступ до технологій, яких сьогодні немає. Однак сьогодні в рф використовується старе обладнання зі складів. У них його багато, і це надзвичайно небезпечно протягом усієї війни. Чиновник підкреслив, що країни Заходу перекрили доступ до сучасних технологій завдяки санкціям або принаймні сильно обмежили його.

"Європейський Союз має інструменти для санкцій проти суб’єктів, які допомагають ухилятися від санкцій. Питання в тому, чи захоче блок ними скористатися, чи є політична готовність", - підсумував Яблонський.

https://www.youtube.com/watch?v=Mv6PEi0hRmg

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розповів, що рф планує наступати з двох-трьох напрямків і може знову атакувати Київ.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.