“Замах” на Путіна, контрабанда ФСБ, Зеленський у Берліні: що писали світові ЗМІ про Україну 3 травня

“Замах” на Путіна, контрабанда ФСБ, Зеленський у Берліні: що писали світові ЗМІ про Україну 3 травня

Україна не сходить зі шпальт провідних світових ЗМІ від самого початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року. Ми-Україна” зібрали, що писали світові ЗМІ про Україну напередодні, 2 травня. 

The Times. Кремль обвинуватив Україну у здійсненні “замаху” на Путіна

Росія звинуватила Україну в нічній атаці Кремля за допомогою безпілотників у результаті невдалої спроби вбити Володимира Путіна, пише видання із посиланням на росЗМІ. 

Президент Володимир Зеленський заперечив причетність України до цієї події. 

“Ми не нападаємо ні на Путіна, ні на Москву, ми воюємо на своїй території. Росія не має перемог. Путін більше не може мотивувати своє суспільство, і він більше не може просто посилати свої війська на смерть. Тепер йому треба якось мотивувати своїх людей”, - сказав він під час поїздки до Фінляндії.

FT. Російська шпигунська мережа продовжує контрабандою ввозити закордонні технології

Фірма, зареєстрована у рф, контрабандою вивезла з ЄС на територію своєї країни конфіденційних технологій на суму майже один мільйон доларів після вторгнення в Україну, попри свої зв’язки з російськими спецслужбами, пише Financial Times.

Росія все більше покладається на так звані “сірі” ланцюжки поставок для отримання компонентів, які є критично важливими для її військових дій в Україні.

Сполучені Штати заявили, що деякі контрабандні технології, описані в розслідуванні FT, можуть бути використані для розробки гіперзвукової зброї.

Welt. Президент Зеленський відвідає Берлін 13 травня

13 травня в Берліні запланований прийом президента України Володимира Зеленського. Про це повідомляє Bild.

“Президент прибуде до Німеччини на запрошення федерального канцлера”, — наводить видання слова джерел з німецький безпекових кіл. 

Підготовка до приїзду вже почалася. Зеленський має приземлитися на військовій частині аеропорту BER.

За даними ЗМІ, 14 травня президента України з військовими почестями офіційно прийме канцлер Олаф Шольц. Заплановані переговори, в тому числі з федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром, і прес-конференція. Далі Зеленський має вирушити до Аахена, де йому вручатимуть премію Карла Великого.

NYT. Секретна миротворча місія в Україні може показати межі впливу Папи Римського

Таємна місія, оголошена днями Папою Франциском для встановлення миру між росією та Україною, настільки секретна, що Москва та Київ стверджують, що нічого про неї не знають, пише видання.

Водночас заступник Папи та головний дипломат кардинал П’єтро Паролін, сказав журналістам, що “наскільки мені відомо, вони знали і знають” про мирний план, сказавши, що відмова урядів “викликає подив”.

Деякі прихильники України стурбовані тим, що у своєму прагненні відігравати конструктивну роль Франциск може зробити себе пішаком для таких, як президент рф Володимир Путін або Російська православна церква (РПЦ), яка намагалася надати релігійну легітимність вторгненню.

Головне