Законодавці закликали адміністрацію Байдена покарати ПАР за її підтримку росії

Законодавці закликали адміністрацію Байдена покарати ПАР за її підтримку росії

Адміністрацію президента США Джо Байдена закликали покарати ПАР за її підтримку росії у війні проти України. З відповідною пропозицією виступила двопартійна група американських законодавців, пише AP.

Відповідне звернення було скероване до держсекретаря США Ентоні Блінкена, торгового представника Кетрін Тай та радника з національної безпеки Джейка Саллівана.

У листі вказано, що "допомога" Південно-Африканської Республіки росії, до складу якої ймовірно входило озброєння, "поставила під сумнів її право на отримання торгових пільг від США". Видання пояснює, що ПАР є одним із найбільших бенефіціарів закону, який надає африканським країнам безмитний доступ на ринок США за дотримання певних умов.

Як відомо, раніше посол США Рубена Брігеті заявив, що на борт російського корабля, який пришвартувався у західній частині Кейптауна у грудні минулого року, завантажили зброю з ПАР. У відповідь президент країни Сиріл Рамафоса оголосив про створення спецкомісії, яка перевірятиме інформацію про те, що з країни йде зброя до рф.

Як писав "Ми-Україна" раніше, керівництво Південно-Африканської Республіки пообіцяло дипломатичний імунітет учасникам саміту союзу п’яти держав БРІКС (Бразилії, рф, Індії, КНР та ПАР) у серпні. Одну з зустрічей, ймовірно, мав відвідати російський диктатор Володимир Путін.

Однак в МЗС країни пояснили, що жоден дипломатичний імунітет “не має сили перед будь-яким ордером, який міг бути виданий міжнародним трибуналом”, тобто не гарантуватиме російському диктатору імунітет від Гааги.

Головне