Закон про мобілізацію в Україні опубліковано: коли почнуть діяти нові правила

Закон про мобілізацію в Україні опубліковано: коли почнуть діяти нові правила

Офіційне видання Верховної Ради “Голос України” 17 квітня опублікувало текст Закону №3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

За внесення змін депутати проголосували 11 квітня. Законопроєкт у другому читанні підтримали 283 народні обранці. 15 квітня документ підписав речник парламенту Руслан Стефанчук, а 16 квітня – Президент України Володимир Зеленський. Виходячи з п.1 перехідних положень Закону, він набуде чинності 18 травня.

Закон передбачає цілу низку положень, включаючи бронювання та відстрочку від мобілізації, соціальний захист військовослужбовців, збереження виплат під час лікування, у тому числі і за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий закон про мобілізацію у питаннях і відповідях: від обов'язків і обмежень до відстрочки і доплат

Строкова служба скасована. Натомість вводиться базова військова підготовка та рекрутинг. Військовослужбовцям, які вперше підписали контракт, обіцяно сертифікат на придбання автомобіля.

Також документ гарантує виплату одноразової допомоги у розмірі 15 млн грн сім'ї військовослужбовця у разі його загибелі в період дії військового стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Базова військова служба в Україні замінить строкову: що це таке і в яких ще країнах служба є обов'язковою

Питання демобілізації із остаточного варіанта Закону виключено - депутати обіцяють підготувати окремий законопроєкт. Коли його буде винесено на голосування не уточнюється.

Як повідомляв “Ми-Україна”, командувач Сухопутних військ ЗС України Олександр Павлюк звернувся до українці із закликом знайти у собі мужність та встати на захист Батьківщини. Він наголосив, що Силам оборони не вистачає людей та нагадав, що захист країни є обов'язком кожного громадянина.

Головне