Закликав до "приєднання" Херсонщини до рф: СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ

Закликав до

Служба безпеки України зібрала докази проти колаборанта Геннадія Шкіля, настоятеля храму УПЦ (МП) в тимчасово окупованій Голій Пристані на лівому березі Херсонщини.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Ще з початку повномасштабної війни протоієрей публічно підтримував російську агресію та захоплення частини української території.

У липні 2022 року Шкіль разом з гауляйтером Сальдо брав участь у прокремлівському "форумі", що проводився у захопленому Херсонському державному університеті. На цьому заході він закликав приєднати регіон до складу росії.

Після цього колаборант дав інтерв’ю російським пропагандистам з окупаційного ТРК "Таврія", в якому схвально відгукувався про організацію псевдореферендуму на Херсонщині.

Експертиза, проведена СБУ, підтвердила інформаційно-підривну діяльність Шкіля.

На основі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Геннадію Шкілю про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, підтримка збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Оскільки підозрюваний ховається на лівобережжі Херсонщини, тривають заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, СБУ та Національна поліція затримали мера Білгород-Дністровського Віталія Граждана, який займався рекетом на Одещині.

Головне