ЗАЕС врятовано від блекауту: українські фахівці відновили лінію напругою 750 кВ

ЗАЕС врятовано від блекауту: українські фахівці відновили лінію напругою 750 кВ

"Енергоатом" повідомив про завершення ремонтних робіт на лінії "Запорізька АЕС — Дніпровська" напругою 750 кВ, яка з'єднує окуповану ЗАЕС з українською енергосистемою. Вказану зовнішню повітряну лінію було пошкоджено під час російського масованого пуску ракет по Україні 22 березня. 

На ремонті роботи в українських енергетиків пішли лічені години.

"Нині тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України знову зʼєднують дві лінії електропередачі: "Запорізька ТЕС — Феросплавна" напругою 330 кВ та "Дніпровська", завдяки яким забезпечується живлення власних потреб станції", - йдеться у дописі. 

До слова, лінія "Запорізька ТЕС — Феросплавна" відновила свою роботу 14 березня, а до цього упродовж тривалого часу перебувала на ремонті після обстрілів.

Як відомо, повітряна лінія "Дніпровська" вимкнулась 22 березня о 5:10 ранку. В "Енергоатомі" зазначили, що ситуація "вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації". У випадку її відмови найбільша АЕС в Європі занурилась би у дев'ятий блекаут, "що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції й загрожує розвитком аварії".

Нагадаємо, раніше цього місяця міністр енергетики Герман Галущенко, коментуючи ухвалену 7 березня резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ, заявив, що Україна вимагатиме посилення санкцій, якщо російські окупанти не залишать Запорізьку АЕС. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, в "Укргідроенерго" розповіли деталі "прильоту" по ДніпроГЕС у Запоріжжі 22 березня. По найбільшій в Україні ГЕС сьогодні було було два прямих влучання, одна зі споруд зазнала масштабних руйнувань. В прокуратурі повідомили про загибель однієї людини в результаті повітряного нападу на об'єкт.

Головне