ЗАЕС під загрозою: станція вночі втратила живлення з основної лінії

ЗАЕС під загрозою: станція вночі втратила живлення з основної лінії

У ніч на четвер, 10 серпня, окупована Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Через це станцію довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ. Про це повідомили в ДП "НАЕК "Енергоатом".

У компанії наголосили, що у разі відключення резервної лінії АЕС може втратити будь-яке зовнішнє живлення.

"У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин", який окупанти експлуатують з порушенням умов ліцензії на експлуатацію Реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)", – йдеться в повідомленні.

Крім того т.в.о виконавчого директора "Енергоатому" Тарас Ткач зазначив, що у випадку повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції і енергоблок перейде в режим "природної циркуляції". У такому випадку його необхідно буде терміново "розхолидити".

Також в НАЕК наголосили, що такий режим важкий для реакторної установки. Адже його тривале використання може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

Як повідомляли "Ми-Україна", окупанти розділили ЗАЕС на зони і допускають експертів МАГАТЕ до них лише після того, як виведуть звідки військову техніку. 

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.