Забруднена вода з Десни досягла Київщини — Держводагентство

Забруднена вода з Десни досягла Київщини — Держводагентство

Забруднення, яке потрапило у річки Сейм та Десна з цукрового заводу в Курській області росії, дісталося Київської області. Про це повідомив заступник голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак.

За його словами, перші ознаки забруднення зафіксовано на річці Десна між селами Літки та Рожни у Броварському районі, за 336 км від гирла річки. Спостерігаються початкові зміни кольору води. Проте найбільша концентрація забруднення наразі зосереджена в Чернігівській області між селами Остер та Максим.

Міністерство захисту довкілля зазначає, що забруднення, яке наближається до Київської області, менш концентроване, ніж було на початку в річці Сейм та у пробах води на Чернігівщині. Станом на ранок 14 вересня у пробах питної води з контрольних точок централізованого водопостачання Києва перевищень не виявлено.

За оцінками "Київводоканалу" та науковців, очисні споруди столиці мають впоратися із забрудненням, якщо воно досягне точок водозабору. Якість води у кранах споживачів має відповідати державним санітарним нормам і правилам.

Однак Міндовкілля попереджає про можливе погіршення запаху води. Для вирішення цієї проблеми "Київводоканал" заготовив 120 тонн пилоподібного активованого вугілля, що дозволить усунути органічні забруднення та неприємні запахи.

Нагадаємо, у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів запевнили киян у безпечності водопостачання, попри забруднення річки Десна.

Як писали "Ми-Україна" раніше, від самого початку екологічної катастрофи на річці Сейм загинуло понад 36 тонн живих біоресурсів. Відповідні дані в ефірі "Ми-Україна" озвучив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький. 

Головне