Забивали палицями та виводили на розстріл: СБУ встановила особи окупантів, які знущалися над жителями Київщини

Забивали палицями та виводили на розстріл: СБУ встановила особи окупантів, які знущалися над жителями Київщини

Служба безпеки України встановила особи чотирьох російських військових, які під час окупації Київщини катували мирних жителів. Зокрема окупанти забивали цивільних палицями та виводили їх на розстріл. 

За даними СБУ, воєнні злочини проти цивільного населення вчиняли:

  • майор Олександр Васильєв, помічник командира 15-ї окремої мотострілецької бригади збройних сил росії;
  • майор Олексій Булгаков, командир мотострілецької роти цієї ж військової частини рф;
  • молодший лейтенант Георгій Раднатаров, командир розвідувальної роти 37-ї окремої мотострілецької бригади країни-агресора;
  • рядовий Дугар Шожоєв, військовослужбовець 5-ї окремої танкової бригади росії.

Як встановила Служба безпеки, у лютому-березні 2022 року вищезгадані особи брали участь у захопленні населених пунктів Броварського та Бучанського районів та проводили там масові репресії проти місцевих жителів.

Рашисти масово викрадали людей та ув’язнювали їх у створених ними катівнях.

"Під час одного з таких "рейдів" у селі Богданівка фігуранти Булгаков та Васильєв наказали рядовому Шожоєву вивести місцевого жителя з власного будинку для допиту. Потім окупанти відвезли чоловіка до катівні, яку вони облаштували у захопленій школі. У застінках рашисти били потерпілого, гасили недопалки на його тілі та погрожували вбивством", - йдеться у повідомленні.

Таким чином росіяни намагалися "вибити" з чоловіка зізнання у причетності до руху опору в регіоні. Проте не отримали "потрібних відповідей", тому продовжили бити його палкою.

"Ще один фігурант - Раднатаров у березні 2022 року схопив мешканця Бучі, зв’язав йому руки та вдягнув на голову мішок. Після цього рашист поставив постраждалого до стінки та приставив до його потилиці ствол автомата і перезаряджав затвор, імітуючи розстріл. Потім загарбник зняв з голови чоловіка мішок і став погрожувати йому сокирою та ножем. У разі відмови співпрацювати з окупантами, Раднатаров пригрозив чоловіку, що відрубає йому ногу або переріже горло", - зазначили у СБУ.

Після встановлення усіх цих фактів СБУ оголосила підозри Васильєву, Булгакову та Шожоєву відповідно до ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (віддання наказу про вчинення жорстокого поводження з цивільним населенням та інших порушень законів та звичаїв війни за попередньою змовою групою осіб, жорстоке поводження з цивільним населенням).

Раднатарову було заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (вчинення жорстокого поводження з цивільним населенням).

СБУ проводить комплексні заходи для притягнення цих окупантів до відповідальності за вчинення воєнних злочинів.

Як повідомляли "Ми-Україна", Україні вдалося повернути ще чотирьох викрадених росіянами дітей із Запоріжжя та Херсонщини.

Головне