За непристойні повідомлення у месенджерах каратимуть гривнею: Зеленський підписав закон

За непристойні повідомлення у месенджерах каратимуть гривнею: Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8329, яким передбачено грошове покарання за надсилання повідомлень сексуального характеру у програми для миттєво обміну повідомленнями.

Документ вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення (КУпАП) у зв'язку з ратифікацією Стамбульської конвенції (закон №3733-IX). Зокрема, за сексуальне домагання, тобто вживання на адресу іншої особи образливих, принизливих дій сексуального характеру, виражених вербально або невербально, в тому числі з використанням електронних комунікацій, передбачено штраф від 1360 до 2720 гривень.

Закон набере чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.

Як пише "Судово-юридична газета", КУпАП було доповнено новими статтями:

  • Стаття 173-6: вчинення насильства за ознакою статі, внаслідок чого завдано шкоду фізичному (без спричинення тілесних ушкоджень) або психічному здоров'ю потерпілого. Передбачає штраф 1700- 3400 грн, громадські роботи на строк від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку.
  • Стаття 173-7: сексуальне домагання, тобто умисне вчинення проти бажання особи образливих, принизливих дій сексуального характеру, виражених вербально або невербально (слова, жести, рухи тіла), в тому числі з використанням електронних комунікацій. Тягне за собою накладення штрафу від 1360 до 2720 грн, або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.
  • Стаття 173-8: невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце тимчасового перебування у разі винесення такого припису.
    Окрім цього, у Законі "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" надаються визначення понять "сексуальне домагання" та "насильство за ознакою статі".

Як писав "Ми-Україна" раніше, кількість зареєстрованих кримінальних проваджень про домашнє насильство в Україні у 2024 році зросла на 36% порівняно з аналогічним періодом 2023 року. За даними Опендатабот, з початку року було відкрито 1521 справу, тоді як за той самий період 2023 року - 1121 справу.

 

Головне