З портів Одещини вийшло друге судно з зерном, ще три - прямують туди на завантаження

З портів Одещини вийшло друге судно з зерном, ще три - прямують туди на завантаження

Тимчасовим "зерновим коридором", встановленим ВМС ЗСУ у Чорному морі, скористалось вже два судна. 22 вересня з порту Чорноморськ вийшов балкер Aroyat з українським продовольством на борту.

Як розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков, судно перевозить 17 600 тонн української пшениці для Єгипту. Екіпаж корабля – громадяни Єгипту, Туреччини, Азербайджану, Бельгії та Албанії.

Окрім того, в Мінінфраструктури повідомили, що у напрямку портів Одещини нині рухаються три нові балкери. По прибуттю їх завантажать українською сільськогосподарською продукцією та залізною рудою.

"Балкери Azara, Ying Hao 01, Eneida підтвердили готовність скористатися тимчасовим коридором для цивільних суден і рухаються у напрямку портів Південний та Чорноморськ", - йдеться у повідомленні.

Вантажі попрямують до КНР, Єгипту та Іспанії.

Як відомо, 19 вересня судно Resilent Africa з 3000 тонн пшениці вийшло з порту "Чорноморськ". До берегів Туреччини воно прибуло 21 числа. Таким чином, двома кораблями, які першими скористалися тимчасово встановленим ВМС ЗСУ коридором, експортовано більш як 20 000 тонн української агропродукції для Азії та Африки.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Україна і Польща найближчими днями почнуть обговорення механізму, який дозволить розблокувати експорт зерна. Про це повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Словаччина погодилася зняти заборону на імпорт зерна з України. Для цього міністри сільського господарства Словаччини та України домовилися про створення системи ліцензування торгівлі зерном.

Головне