З окупованих територій вдалося повернути ще вісім дітей, - Кулеба

З окупованих територій вдалося повернути ще вісім дітей, - Кулеба

До України з тимчасово окупованої частини Херсонської та Донецької областей прибули вісім дітей разом зі своїми родинами.

Про це повідомив керівник благодійної організації Save Ukraine Микола Кулеба.

Серед врятованих - діти віком від семи до 17 років. 

Сергій один з повернутих підлітків, вже двічі намагався виїхати з окупації. Першого разу його зупинила на кордоні російська поліція, затримала та погрожувала тюрмою. На допиті хлопця звинувачували в брехні та погрожували загіпнотизувати екстрасенсом.

Олені, матері двох дітей, з якими вона також тікала, довелося пережити знущання та обшуки вдома. Її одна донька має серйозну вроджену хворобу. Жінка розповіла, що окупанти били її до втрати свідомості, а потім заборонили їй говорити про біль.

Один з повернених підлітків Тарас, щоб мати зв'язок в окупованому місті, купив російську сімку. І одразу ж після активації номера йому прийшло повідомлення з пропозицією влаштуватися на службу за контрактом до російської армії, незважаючи на його неповноліття.

14-річна Мирослава розповіла, як на кордоні російський військовослужбовець погрожував їй пістолетом, щоб вона йшла на допит. Дівчина щаслива, що нарешті в безпеці.

“Я дуже зраділа, коли ми перетнули кордон і опинилися в Україні. Зараз почуваю себе дуже добре. Там залякують, б'ють, а тут вільна країна”, - розповіла Мирослава.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Україні вдалося повернути 736 дітей, яких окупанти вивезли до російської федерації від початку повномасштабного вторгнення.

Головне