Євросоюз і Україна будуть визнавати та виконувати судові рішення одне одного

Євросоюз і Україна будуть визнавати та виконувати судові рішення одне одного

Європейський Союз збирається встановити договірні відносини з Україною з метою визнання та виконання судових рішень ЄС та України у цивільних і комерційних справах.

Про це повідомила прес-служба Ради Євросоюзу.

"Сьогодні Рада ЄС погодилася встановити договірні відносини з Україною в рамках Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах", – йдеться в повідомленні.

Така Конвенція про виконання судових рішень була укладена ще в 2019 році. Вона є міжнародним договором, який зобов'язує договірні держави визнавати та виконувати судові рішення. Йдеться про те, що були винесені у цивільних або комерційних справах в інших державах-учасницях.

"Цим рішенням визнання та виконання рішень одне одного зв’язки між ЄС та Україною лише зміцняться", - заявив Гуннар Стрьоммер, міністр юстиції Швеції.

У 2022 році Україна ратифікувала цю Конвенцію. Таким чином договірні відносини між Україною та ЄС будуть встановлені з 1 вересня 2023 року, якщо жодна зі сторін не заперечуватиме цього.

Країни-члени Євросоюзу вважають, що не існує жодних фундаментальних перешкод. Вони могли б, наприклад, бути пов'язані з незалежністю та ефективністю судової системи, боротьбою з корупцією або дотриманням основоположних прав. Водночас вони могли б завадити ЄС вступити в договірні відносини з Україною. Рішення, яке ухвалила Рада ЄС у понеділок, 24 квітня, зробить Конвенцію важливим інструментом для сприяння міжнародній торгівлі.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Рада Європейського Союзу підтримала роумінговий безвіз для України. Це, зокрема, дозволить українцям менше сплачувати за роумінг у країнах Європи. Останнє рішення має схвалити Комітет асоціації в торговельному складі.

Головне