Єврейська спадщина у Дрогобичі: у місті відзначили п’ятиріччя відкриття найбільшої святині

Єврейська спадщина у Дрогобичі: у місті відзначили п’ятиріччя відкриття найбільшої святині

В Дрогобичі відзначили п’ятиріччя відкриття відновленої Великої синагоги, яка являється найбільшою єврейською святинею Галичини, інформує місцева газета "Майдан". 

Відомо, що минулого року храму виповнилося 180 рік від початку будівництва та за два роки мине 160 рік, коли святиня відкрила свої двері. 

"Минулоріч, 2022-го, виповнилося 180 літ, як було закладено першу цеглину в підвалини Великої Хоральної синагоги в Дрогобичі. Вже за два роки мине 160-та річниця відтоді, коли найбільша єврейська святиня відчинила свої двері", - йдеться в повідомленні. 

Відомо, що будівля пережила чимало трагічних сторінок. Загарбники перетворювали святиню на склади. В часи Другої світової війни тут була стайня, а від початку 60-х років минулого сторіччя й до середини 80-х синагогу перетворили на найбільшу меблеву крамницю.

Святиню вдалося  зберегти й відновити. Реставрація тривала майже дев’ять років, а 17 червня 2018-го її урочисто відкрили.

"З нагоди п’ятиліття відновлення унікальної божниці, яка водночас є й пам’яткою багатої і яскравої історії багатонаціонального Дрогобича, відбулася зустріч, яка зібрала гостей . Вони приїхали не тільки з Дрогобича, але й з сусіднього Львова, Рогатина й навіть зі США",  пише видання.

Нагадаємо, що в селі Мілієво Вижницького району Чернівецької області в ніч на 24 квітня згорів храм УПЦ МП, поліція вже затримала палія.

Як повідомляли “Ми-Україна”, на Черкащині жителі села Лихоліти Іркліївської громади проголосували за перехід до української церкви.

Головне