ЄС назвав країни, які будуть спільно постачати боєприпаси України: перелік

ЄС назвав країни, які будуть спільно постачати боєприпаси України: перелік

У проєкті зі спільної закупівлі 155-мм боєприпасів для військової допомоги Україні та поповнення національних запасів країн-членів наразі погодилися брати участь 18 країн. Інші держави висловили готовність долучитися пізніше.

Про це йдеться в прес-релізі Європейського оборонного агентства. Як зазначається, Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина, Швеція та Норвегія вже підписали проєктну угоду.

"Проєкт відкриває для країн-членів ЄС і Норвегії можливість рухатися двома шляхами: дворічною прискореною процедурою закупівлі 155-мм артилерійських боєприпасів і семирічним проєктом з придбання різних типів боєприпасів" - йдеться в прес-релізі ЄОА.

Також деякі інші країни Євросоюзу вже висловили свій намір приєднатися до ініціативи пізніше після завершення національних процедур.

"Сьогодні ми робимо крок вперед. Ми виконуємо наші обіцянки надати Україні більше артилерійських боєприпасів. Сьогоднішнім рішенням 18 країн підписали угоду, яка передбачає об'єднання замовлень і розміщення їх разом з промисловістю через Європейське оборонне агентство. Українська влада чітко визначила свої потреби, і цей проєкт EDA є частиною відповіді ЄС" - заявив Жозеп Боррель, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки.

Крім того, дипломати додав, що здійснюючи спільні закупівлі в рамках EDA та мобілізуючи фінансову підтримку з боку Європейського фонду миру, Європа зможе постачати в Україну більше та швидше. За його словами, знову порушено табу і розкрито потенціал співпраці ЄС у сфері спільних закупівель.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, голова Міністерства закордонних справ та зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна відмовляється брати участь у спільному фінансуванні Європейським Союзом закупівлі боєприпасів для передачі їх Україні.

Головне