Є фюзеляж, шасі та крила: авіаконструктор розповів, що під час будівництва "Мрії" було частково зібрано ще один Ан-225

Є фюзеляж, шасі та крила: авіаконструктор розповів, що під час будівництва

Під час будівництва літака Ан-225 "Мрія" частково було зібрано ще один такий самий літак. Про це розповів заступник головного конструктора "Антонов" по проектах Ан-124 и Ан-225 Анатолій Вовнянко в ефірі "Ми-Україна".

"В радянські часи будували дві "Мрії". Будували першу "Мрію" і будували другу "Мрію" для того, щоб провести випробування на міцність. Тому що планували побудувати п’ять таких літаків. Але оскільки з розпадом Радянського Cоюзу фінансування зупинилося, ми зуміли тільки побудувати фюзеляж, шасі, половину оперення і крила привезли з Узбекистана. Все ми зібрали і воно до теперішнього часу стояло в цехах "Антонова". Тому практично другий літак був зібраний. Праву частину оперення ми випробували на міцність і те оперення, яке сьогодні залишилося, воно повністю підійде для другого літака, для відбудови", - розповів Вовнянко.

Також він пояснив, що можна використати зі зруйнованої у Гостомелі "Мрії" для будівництва нового літака.

"Є фюзеляж повністю, центроплан - центральна частина крила, і крила є. Тому ми можемо використати з цієї "Мрії" частину обладнання, яке залишилося у хвостовій частині, частину обладнання, яке залишилося на крилах - це гідроциліндри, проводка і багато інших речей. І п'ять стійок шасі лишилися, тому що інші або згоріли, або були знищені. Тобто значну частину можна було б використати", - пояснив експерт.

Крім того він повідомив, що фахівці вже розібрали літак на потрібні частини.

"Зараз вже розібрали другу "Мрію" і ті частини, які будуть використовуватись для побудови другої "Мрії". Коли це буде зроблено - ніхто не знає. Але задача авіабудівної галузі - будувати літаки, продавати, використовувати військовими  і так далі", - наголосив Анатолій Вовнянко. 

Як повідомляли "Ми-Україна", командир літака АН-225 “Мрія” Дмитро Антонов розповів, як вперше потрапив на знищений російськими окупантами аеродром Гостомеля та побачив зруйновану “Мрію”.

Головне