Японія готується до першої висадки на Місяць: названа дата запуску місії

Японія готується до першої висадки на Місяць: названа дата запуску місії

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) оголосило дату запуску своєї першої місії для дослідження Місяця. Як очікується, ракети-носій H2A зі модулем на борту вирушить у космічну подорож 26 серпня 2023 року, пише Kyodo.

Модуль Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) призначений для вивчення кратерів та рельєфу супутника Землі. Також апарат здатен вимірювати кількість заліза та інших елементів у породах небесному тілі.

Окрім модулю Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), ракета також доставить на орбіту супутник під назвою X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM).

Запуск відбуватиметься з космічного центру JAXA Tanegashima в префектурі Кагосіма. Зарезервований період запуску встановлено до 15 вересня. Керуватиме запуском компанія Mitsubishi Heavy Industries, яка є розробником ракети H-IIA.

Як відомо, початково JAXA хотіла відправити свою місію на Місяць цьогоріч у травні. Плани агентство було змушене скоригувати після невдалого запуску японської ракети-носія H3.

Якщо прийдешня місія матиме успіх Японія стане четвертою державою у світі, якій вдалося посадити свій модуль на Місяць. Поки що це зробили лише СРСР, США та КНР.

Нагадаємо, у травні французькі науковці дізналися, з чого складається ядро Місяця. Як виявилося, воно насправді є твердою кулею, а щільність подібна до заліза.

Як писав "Ми-Україна" раніше, європейський космічний телескоп “Хеопс” відкрив екзопланету LTT9779b, яка відбиває практично все світло від своєї зірки, наче дзеркало. Вона розташована на відстані понад 260 світлових років від Землі.

Головне