Як Росія знищує український хокей

Як Росія знищує український хокей

З початку агресії рф у 2014 році хокею в Україні було завдано суттєвої шкоди. На фронті через вторгнення росіян  загинули четверо хокеїстів. Йдеться про Олександра Хміля, Ярослава Гаркавка, Олександра Колонюка та Владислава Лихашва. Вони є як колишніми, так і діючими гравцями.

Крім того, велика кількість арен для хокею в Україні була пошкоджена або повністю зруйнована. Наразі таких нараховують дев'ять.

Вперше це сталось ще 27 травня 2014 року. Росіяни у Донецьку пограбували та влаштували пожежу на арені "Дружба". Саме там проходили матчі Континентального кубка IIHF та чемпіонати світу IIHF.

Вже в лютому 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення, окупанти атакували інші арени. Наприклад, перший удар прийшовся по Маріуполю, а саме по новому Mariupol Ice Center. Він був повністю знищений.

У січні 2023 року було завдано ще одного удару по українському спорту. Росіяни обстріляли арену Альтаїр в місті Дружківка на Донеччині. Там зберігали гуманітарну допомогу, хоча загарбники і заявили, що там був начебто склад зброї. У Херсоні 16 червня цього року ворожий снаряд також влучив у хокейну арену Фаворит.

Харківські арени Даффі та Салтівський лід також постраждали від збройної агресії рф - там спалахував вогонь через снаряди росіян. Ковзанки в Луганську, Сєверодонецьку та Дніпрі постійно обстрілюють балістичним озброєнням.

Нова арена в тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі, яку відкрили напередодні повномасштабної війни, зараз використовується окупантами як морг.

Міністерство молоді та спорту України заявило, що після 24 лютого 2022 року постраждали понад 343 українських спортивних об'єктів. Серед них 95 з них були зруйновані повністю або знищено частково.

Водночас представник російської федерації Павло Буре до сих пір член ради IIHF та досі бере участь у конгресах Міжнародної федерації хокею.

Головне