Ягун про можливе застосування ядерної зброї рф: Спрогнозувати важко, маємо справу з неадекватними людьми

Ягун про можливе застосування ядерної зброї рф: Спрогнозувати важко, маємо справу з неадекватними людьми

Генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун пояснив, чи може росія застосувати ядерну зброю в Україні.

В ексклюзивному інтервʼю "Ми-Україна" експерт заявив, що спрогнозувати, чи використає росія ядерну зброю, неможливо.

"Ми маємо справу з неадекватними людьми. Тому що адекватна людина розуміє, що використання ядерної зброї в тому вигляді, в якому вона є в росії, і в тому вигляді, яка зараз іде війна, вона просто абсурдна. Стратегічне ядерне озброєння використовується для знищення величезних міських конгломерацій, якихось величезних скупчень флоту, тощо. Це удари стратегічних бомбардувальників або стратегічних ракет наземного базування. Тобто це така потужність. Тактичне озброєння було придумано наприкінці 50-х років для локальних війн, але тоді війни були інакші. Для того, щоб застосувати цю зброю, потрібне скупчення військ, техніки та якийсь укріпрайон. Я не бачу у нас на фронті скупчення в 10 тисяч осіб. Якщо їх менше – то просто немає сенсу викидати цю зброю", - зазначив Ягун.

Також він додав, що тактична ядерна зброя несе небезпеку не лише для військових, але і для цивільних.

"Вона не несе той ефект, на який вона розрахована. Ефект дуже простий - є якийсь укріпрайон, купа військової техніки, ми стріляємо або гарматою, або звичайним снарядом, але з ядерною боєголовкою, або стріляємо ракетою, або там авіабомбою якоюсь. Але вони всі дуже маленькі локально, тобто малого радіусу дії. І що ми отримаємо - плюс-мінус 50-кілометрову зону зараження, куди не можуть зайти російські війська і не зможуть діяти наші війська. Ну і цивільне населення постраждає у першу чергу. Знаючи, що таке тактична зброя, як вона може бути використана… В Шанхаї з Путіним говорили і лідер Китаю, і лідер Індії. І для них вся ця історія з можливим використанням ядерної зброї, всі ті розповіді про те, що "ми можемо" це все дуже нервує", - пояснив Ягун.

Як повідомляли “Ми-Україна”, якщо росія застосує ядерну зброю, Володимир Путіна вб’ють, вважає експерт Націнституту стратегічних досліджень Олексій Їжак

Головне