Ядерна угода між Україною та Канадою має як багато ризиків, так і переваг: про що йдеться

Ядерна угода між Україною та Канадою має як багато ризиків, так і переваг: про що йдеться

Ядерна угода між українським "Енергоатомом" та канадською Cameco дає право кожній зі сторін змінювати обсяги продажу з повідомленням за два роки. Непритаманна для таких контрактів гнучкість, про яку раніше не повідомлялось, відображає наскільки високими є ставки для обох сторін домовленості на тлі російсько-української війни.

"В угоді багато гнучкості. Вона діє до 2035 року, але за два роки до постачання урану ми повинні дати їм вказівку, що нам знадобиться, який обсяг урану буде потрібен", - розповів в інтерв'ю Reuters керівник "Енергоатому" Петро Котін.

Жодних обмежень на те, наскільки будь-яка зі сторін може коригувати постачання немає, додав він.

Головний ризик для CAMECO - фінансовий, Україна ж, залежачи лише від одного постачальника, має мало альтернатив підтримки енергопостачання в країні.

Віце-президент UxC LLC, незалежної дослідницької фірми, що спеціалізується на ядерному паливному циклі, Нік Картер пояснив, що Україна може зменшити своє замовлення якщо рф захопить ще одну або більше АЕС або виведе з ладу реактори. Відповідно, Cameco доведеться у найкоротший термін знайти нового покупця, а це, своєю чергою, є "дорогим задоволенням".

За словам Котіна, "Енергоатом" купуватиме уран Cameco за фіксованою ціною, що частково захищає українське підприємство від стрибків цін. Картер додає, що цей пункт угоди, за умови підняття світових цін на уран, не дасть Cameco повною мірою заробити на такому великому обсязі виробництва, якщо компанія не скоротить продажі.

"Я думаю, що Cameco може втратити більше, ніж українці, якщо (ринкова) ціна продовжить зростати", - сказав він.

З іншого боку, за його словами, ризик для України полягає в тому, що Cameco вирішить продавати менше урану, щоб більше заробити на вищій вартості в інших місцях. Проте експерт додав, що це малоймовірно.

За словами Котіна, щоб застрахуватися від ризику надмірної залежності від одного постачальника Україна працює над розширенням своє власної атомної промисловості.

Reuters зазначає, що Україна хоч і покладатиметься на Cameco щодо урану, країна уклала окремі угоди щодо подальшого перероблення матеріалу.

"Вона має контракт з Urenco Group, що базується у Великій Британії, на збагачення урану з Cameco і з американською Westinghouse на виробництво збагаченого урану в реакторне паливо. Такі домовленості можуть забезпечити потреби України в енергії, незалежно від того, як довго триватиме війна", - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, договір між Cameco та "Енергоатомом" передбачає постачання всього обсягу урану, що видобувається на СхідГЗК, до Канади та подальше використання уранового концентрату для конверсії та постачання природного гексафториду урану (UF6) на збагачення.

Cameco впродовж 2024–2035 років на 100% задовольнятиме потреби "Енергоатома" в гексафториді природного урану (UF6), постачаючи його та послуги з конверсії урану для реакторів Рівненської, Хмельницької й Південноукраїнської АЕС (можливо і для ЗАЕС після її деокупації).

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця п'ять країн G7 дійшли згоди щодо їхнього спільного наміру витіснити росію з ринку ядерного палива. Для цього Велика Британія, США, Канада, Японія та Франція планують розвивати спільні ланцюги поставок уранового палива.

Головне