Взимку українці матимуть від двох до чотирьох годин електроенергії, - Financial Times

Взимку українці матимуть від двох до чотирьох годин електроенергії, - Financial Times

З 2022 року Україна втратила понад половину своїх генеруючих потужностей. Через це українці, ймовірно, матимуть проблеми з електроенергією взимку.

Про це повідомляє Financial Times, з посиланням на анонімні джерела в українській владі.

До зими українці проводитимуть більшу частину дня без електрики, повідомив один з українських посадовців

"Ми повинні готуватися до життя в холоді й темряві", — наголосив він.

Джерело видання зазначило, що внаслідок атаки 1 червня росія завдала значної шкоди енергетичним об'єктам у п’яти регіонах, через що Україна втратила 1,2 ГВт електроенергії.

Крім того, російські ракети та дрони серйозно пошкодили інфраструктуру, необхідну для транспортування газу з підземних сховищ на заході України. Це викликало занепокоєння щодо безпеки постачання газу взимку як для внутрішнього споживання, так і для експорту до ЄС.

Для забезпечення енергопостачання взимку українська влада, ймовірно, збільшить імпорт електроенергії з ЄС з 1,7 ГВт до 2,4 ГВт, введе в експлуатацію більше газових електростанцій і підвищить тарифи, вважає Борис Додонов, керівник Центру енергетичних та кліматичних досліджень Київської школи економіки.

"Без додаткових заходів, згідно з нашим моделюванням, у січні населення, ймовірно, матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії на день", - зазначив Додонов.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, США готові дати Україні кредит на 50 млрд доларів, який погасять російськими активами.

Головне