Вже є рішення: Столтенберг прокоментував навчання українських пілотів на F-16

Вже є рішення: Столтенберг прокоментував навчання українських пілотів на F-16

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що декілька країн-членів Альянсу вже ухвалили рішення про навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16.

Про це Столтенберг повідомив під час брифінгу.

"Є рішення. Вже кілька членів НАТО підтримали, це було після консультацій, що розпочнеться навчання пілотів. Це питання розглядатиметься і завтра після зустрічі контактної групи", - наголосив генсекретар Північноатлантичного альянсу.

За його словами, після вирішення всіх питань, пов'язаних з навчанням українських пілотів, НАТО перейде до обговорення передачі винищувачів Україні.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, посол України в Австралії Василь Мирошниченко заявив, що Київ звернувся до Канберри з проханням розглянути можливість передати винищувачі F-18. В Австралії наразі вони вже списані. За словами посла, запит України стосується оцінки стану близько чотирьох десятків літаків Королівських військово-повітряних сил Австралії. Вони мають бути замінені більш сучасними F-35.

Також у Білому домі різко відповіли міністру закордонних справ рф Сергію Лаврову, який заявив, що передача винищувачів F-16 Україні “призведе до подальшої ескалації”. Кірбі нагадав росіянину, що винищувачі F-16 будуть надані Україні в рамках довгострокових оборонних потреб. Мова йде про те, щоб допомогти Україні забезпечити потреби для самозахисту.

Раніше Лавров сказав, що захід готується до того, аби “продовжувати ескалацію війни”. Він стверджував, що одна з модифікацій F-16 здатна нести ядерну зброю.

Головне