Витратили лише десяту частину: столична влада відзвітувала про кошти, виділені на ремонт укриттів у Києві

Витратили лише десяту частину: столична влада відзвітувала про кошти, виділені на ремонт укриттів у Києві

Із двох мільярдів гривень, виділених на ремонт укриттів у Києві, райони освоїли лише 10%. Про це повідомив столичний міський голова Віталій Кличко.

За його словами, голови районних адміністрацій подавали списки укриттів та заявки на кошти, потрібні для облаштування сховищ, але досі розпорядилися лише десятою частиною виділених грошей.

Кличко назвав суму, виділену на ремонти, "шаленими грошима".

"На сьогодні райони профінансовані. Голови районів роблять ремонти, які потрібні, щоб укриття відповідали вимогам. Непридатні укриття прибрали з карти. А ті, які повинні бути максимально швидко відремонтовані – ремонти йдуть", – заявив очільник КМДА.

Міський голова наголосив, що ремонти мають бути завершені протягом місяця двох. Щодо модульних укриттів, на які в Києві планували виділити 300 мільйонів гривень, місто не отримало "чітких роз’яснень і норм" від уряду, зазначив Кличко.

За словами міського голови, перш ніж встановлювати такі укриття, місто має отримати будівельні норми (ДБН) і облаштовувати сховища відповідно до цих стандартів. У пріоритеті, за словами Кличка, ремонти наявних укриттів.

Варто зазначити, що за даними міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, у Києві лише 15% укриттів придатні для використання без суттєвих зауважень. Водночас у КМДА заявляють, що "деякі урядовці маніпулюють фактами" про те, що нібито лише 15% укриттів є придатними для експлуатації. За даними міської влади, 65% укриттів Києва є придатними, ще 21% може бути таким, однак за умови додаткового облаштування.

Нагадаємо, студія архітектури та дизайну інтер’єру Yousupova розробила концепцію вуличних зупинок-укриттів, що гармонійно доповнюють архітектурний контекст міст.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, у Вінниці почали тестувати нову автоматизовану систему відкриття дверей в укриттях. Наразі технологію запустили у п’яти закладах освіти міста. Після випробувань таку систему встановлять у всіх укриттях міста. 

Головне