Вимоги рф щодо продовження зернової угоди не мають відношення до самої угоди, - Боднар

Вимоги рф щодо продовження зернової угоди не мають відношення до самої угоди, - Боднар

Вимоги російської сторони щодо продовження "зернової угоди" не мають жодного відношення до самої угоди.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі національного марафону "Єдині новини" на телеканалі "Ми-Україна".

Боднар зазначив, що наразі створюється досить радикальна ситуація з боку росії. Країна-агресорка заявляє, що не хоче продовження Чорноморської зернової ініціативи, а буде діяти тільки відповідно до своїх інтересів.

"Це викликає занепокоєння. З точки зору дипломатії було запропоновано і, можливо, цього тижня чи наступного відбудуться певні консультації та переговори. Але вага політичного впливу набагато важливіша. І ми сподіваємось, що Ердоган використає всі свої спроможності, аби певним чином підштовхнути росію до виконання зобов'язань", - розповів посол.

Нагадаємо, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар пояснив, чому вступ України в НАТО важливий для Анкари.

“Деякими перевагами Туреччина вже користується, оскільки в нас одним із стратегічних вимірів взаємодії є оборонно-промисловий комплекс. І на сьогодні одна історія – це постачання з Туреччини озброєння для потреб оборони України. А друга історія – це взаємодії у сфері високих технологій. Це постачання двигунів українських, постачання високотехнологічної продукції для турецької оборонної і авіаційної сфер з України”, – зазначив Боднар.

Разом з тим він додав, що після вступу України в НАТО Туреччина буде більш захищеною.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Євросоюзі розглядають можливість дозволити підсанкційному “Россільгоспбанку” створити дочірню компанію, яка могла б підключитися до міжнародної системи обміну платежами SWIFT. Це виставлена росією умова продовження “зернової угоди”. За даними ЗМІ, Європейський Союз обговорює можливість зняття деяких санкцій з росії і таким чином виконати умови Кремля. У свою чергу окупанти продовжать зернову угоду.

Головне