Втрата літака Іл-22М під час бунту Пригожина - неабиякий удар для рф, - британська розвідка

Втрата літака Іл-22М під час бунту Пригожина - неабиякий удар для рф, - британська розвідка

Втрата командно-штабного літака ІМ-22М, якого російська регулярна армія зазнала під час міні-бунту ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина, є досить болючою для росії. За оцінкою Міноборони Великої Британії, цей факт "вплине на російські повітряні та наземні операції".

Про це йдеться у свідому розвідувальному звіті британського оборонного відомства.

Вказаний борт є частиною відносно невеликого флоту до 12 літаків, які активно використовуються як для бортового командування та управління, так і для виконання завдань радіорелейної передачі. Фахівці стверджують, що ці літаки - високоцінний актив.

"Ці літаки спеціального призначення відіграли ключову роль в організації російських військ під час війни проти України. Як цінні активи, їх тримали у безпеці російського повітряного простору далеко за межами досяжності українських систем ППО", - пише британське Міноборони.

Його втрата не тільки нашкодить моральному духу Повітряних сил ворога, а й змусить зменшити поточні рівні завдань. Також це підірве здатність рф командувати своїми силами та координувати їх, особливо в періоди інтенсивних операцій.

"У короткостроковій перспективі психологічний шок від такої втрати великої кількості екіпажів майже напевно підірве моральний дух російських ВКС. У більш довгостроковій перспективі не виключено, що командуванню росіян доведеться знизити інтенсивність операцій, щоб не наражати парк, що залишився, зайвому ризику", - йдеться у звіті.

Як писав "Ми-Україна" раніше, новітні зенітно-ракетні комплекси Patriot та SAMP-T, які здатні збивати ворожі “Іскандери”, “Кинджали ” та будь-які крилаті російські ракети, не можуть бути використані для захисту неба над прифронтовими містами, як, наприклад Краматорськ. Чому Україна не може підтягнути ці системи ближче до лінії фронту розповів авіаційний експерт Валерій Романенко.

Головне