Встановлено ще сімох солдатів рф, які розстрілювали цивільних у Бучі

Встановлено ще сімох солдатів рф, які розстрілювали цивільних у Бучі

Ідентифіковано ще сім російських військовослужбовців, які під час окупації міста Буча Київської області вчинили злочини проти мирного населення.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Вони обвинувачуються в порушенні законів і звичаїв війни, зокрема в умисному вбивстві цивільних осіб (ч. 1 і ч. 2 ст. 438 КК України).

Слідство встановило, що підозрювані з російських військових сил розстріляли чотирьох мирних жителів у березні 2022 року. Один з командирів, який керував 2 самохідною артилерійською батареєю 2 батальйонно-тактичної групи, разом із старшиною батареї та старшим стрільцем-сапером, знайшли у мобільному телефоні місцевого жителя проукраїнську інформацію. Вони побили його руками та ногами, а також використали зброю, після чого командир віддав наказ вбити його. Стрілець-сапер зв'язав руки потерпілому та розстріляв.

Ще один підозрюваний - командир взводу 3 парашутно-десантної роти 1 батальйонно-тактичної групи. Після перевірки телефону місцевого жителя він його застрелив, здійснивши щонайменше сім пострілів.

Також слідство ідентифікувало осіб, причетних до розстрілу двох людей у Бучі на блокпостах окупантів. Вони зупинили цивільну автівку, вистрелили у вікно дверцят водія, витягнули чоловіка з салону та поклали його на дорогу. Пізніше рядовий спільно із заступником командира бойової машини розстріляли чоловіка.

На іншому блокпості окупанти вбили господаря будинку, який виходив зі свого двору. Під час слідства вже встановлено причетність цього військового до вбивства іншого мирного мешканця міста.

Розслідування цих злочинів продовжується, і українські правоохоронні органи активно працюють над ідентифікацією всіх причетних до цих вбивств.

"В рамках кримінального провадження прокурори спільно зі слідчими та оперативниками Нацполіції України здійснили значний обсяг слідчих та розшукових дій: 2000 допитів потерпілих та свідків, 500 судових експертиз (судово-медичні, молекулярні, балістичні, вибухо-технічні, хімічні та інші), 400 різних оглядів, 120 слідчих експериментів та 130 упізнань осіб", - йдеться у дописі.

В Офісі Генпрокурора нагадали, що Буча перебувала під російською окупацією 33 дні. За цей час встановлено понад 1200 воєнних злочинів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, росіяни вчергове розстріляли українських військовополонених - в Офісі прокурора відкрили кримінальне провадження.

Головне