Врожай 2023: чи буде в Україні дефіцит кавунів та якими будуть ціни на ягоду

Врожай 2023: чи буде в Україні дефіцит кавунів та якими будуть ціни на ягоду

Другий рік поспіль українці не можуть поласувати херсонськими кавунами, а місцеві фермери не мають змогу ані виростити, ані продати свій врожай. З іншого боку цього року Українці мають шанс спробувати кавуни вирощені на заході нашої країни. Місцеві аграрії посадили цього екзотичну для своєї місцевості ягоду, щоб компенсувати нестачу на ринку.

Чи поступається вона в якості херсонській і якою буде ціна дізнавався наш кореспондент Володимир Миколайчук.

На батьківщині найсолодших кавунів - Херсонщині - урожай втрачено, кажуть в Асоціації фермерів. Підтоплені сотні гектарів полів, але ягода цьогоріч буде. Аграрії взялись масово вирощувати кавуни на Полтавщині, Миколаївщині, Рівненщині та навіть на Закарпатті.

"Того року експериментували, цього року вже впроваджують. По 10-12 гектарів висаджують вже професійні сорти, гібриди кавуна", - розповів голова асоціації фермерів Рівненщини Андрій Кузьмич.

Торік ціни на дари баштану злетіли.

На українських прилавках вже зараз з'явились кавуни з Туреччини за 45-50 грн за кг тож дефіциту не буде, кажуть в Асоціації фермерів. А коли дозріють ягоди в різних регіонах України, а це буде в серпні, ціни знизяться навпіл.

"Якщо 1 серпня десь 15 грн за кг буде. Ясно, якщо привезти з півдня в Київ, то буде трошки дорожче, додати треба логістику. Десь буде 20 грн або більше", - розповів Микола Стрижак, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України.

Чи справдиться прогноз фахівців буде видно у серпні-вересні, коли буде відомий рівень врожайності. Однак в Асоціації фермерів запевняють, що Україна таки зможе забезпечити власні потреби у баштанних.

Як писав "Ми-Україна" раніше, росіяни в ніч проти 20 червня завдали удару по Україні. Відомо про влучання у Запоріжжі. Ворог вдарив сімома ракетами С-300. Люди та житлові будинки не постраждали. Окупанти влучили у с/г підприємство, а також по місцю відпочинку.

Головне