Вперше за довгий час: серед звільнених з полону - 23 цивільні жінки

Вперше за довгий час: серед звільнених з полону - 23 цивільні жінки

У результаті 56-го обміну полоненими Україні вдалося повернути 49 своїх громадян, серед них 23 - цивільні жінки, яких окупанти незаконно затримали, деяких - ще до початку повномасштабного вторгення.

Про це повідомляє пресслужба Координаційного штабу питань поводження з військовополоненими.

"Цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23. Зокрема це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення. Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження зокрема через примусову участь у так званому "судовому процесі" над захисниками Маріуполя", - йдеться у дописі.

Під час цього обміну вдалося звільнити кримськотатарську активістку Леніє Умерову, яку захопили росіяни під час перетину кордону Грузії.

Серед звільнених є 23 солдати та сержанти, 19 офіцерів. З них восьмеро – представники ЗСУ, включно з двома бійцями ТрО, двоє поліцейських, четверо прикордонників, 13 військових моряків та 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Національної гвардії. Інші семеро – цивільні особи.

Звільнені воїни обороняли нашу країну на Донеччині, Луганщині та Херсонщині.

Серед тих, хто повернувся додому, є також Герой України, полковник медичної служби Віктор Івчук, який очолював військовий шпиталь у Маріуполі під час найважчих боїв.

"Усі звільнені з російського полону пройдуть медичний огляд, отримають допомогу з фізичної та психологічної реабілітації, всі належні виплати за весь час перебування в неволі та реінтегруються в суспільство", - додали у дописі.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення вдома 3569 українців.

Омбудсман Дмитро Лубінець опублікував відео з обміну.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, проректора одного з вишів Києва затримали на хабарі.

Головне