Вода у Каховському водосховищі вже тривалий час була забруднена, - експерт

Вода у Каховському водосховищі вже тривалий час була забруднена, - експерт

Після затоплення південних регіонів України через підрив росіянами Каховської ГЕС на цих територіях можуть виникнути інфекційні захворювання. Про це заявив керівник інституту водних проблем Михайло Яцюк в ефірі "Ми-Україна".

За його словами, вода у Каховському водосховищі вже тривалий час була забруднена.

"Вода була вже апріорі недостатньо чистою. А потрапивши на території, які активно використовуються в господарстському обізі, там були певні мастильні матеріали, якісь хімічні елементи, нафтопродукти. Плюс, ми ж розуміємо, що в самому водосховищі вже були накопичені певні забруднення. Тому що та ж Василівка Запорізької області, яка сьогодні окупована, вона напряму скинула після окупації забруднені стічні води у води у Каховському водосховищі. Потім ці води потрапили на територію нижче греблі у Херсонській області, затопили світтєзвалища, скотомогильники, можливо навіть і кладовища… Там величезний спектр забруднень і зараз дуже важко навіть уявити, які там хімічні елементи, які там токсичні речовини", - заявив Яцюк.

При цьому він додав, що як тільки у регіоні зійде вода, там можуть виникнути інфекційні захворювання.

"Ризики виникнення хвороб існують. Тому що вода, яка зійшла на територію, вона швидко не зійде. Вона зійшла забруднена, вона залишилася в домогосподарствах, в улоговинах, на ландшафтах. Там є рештки, водні живі організми, які туди потрапили, вони відмерли. Там є якесь місцеве забруднення і це несе ризики виникнення інфекційних захворювань", - зазначив експерт.

Разом з тим він назвав підрив Каховської ГЕС техногенною катастрофою світового масштабу.

"Ми будемо мати наслідки. І маємо їх уже зараз не лише для України, не лише для економіки і жителів України, а в цілому наслідки будуть відчувати щонайменше країни Чорноморського і Середземноморського басейну", - заявив керівник інституту водних проблем.

Як повідомляли "Ми-Україна", міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що при будівництві Каховського водосховища було затоплено близько 90 сіл, тож на його дні могли бути небезпечні речовини.

Головне