Вказали напрямок руху: рф зобов'язали вийти з Дунайської комісії

Вказали напрямок руху: рф зобов'язали вийти з Дунайської комісії

Дунайська комісія, яка діє з 1949 року, оголосила про своє рішення позбавити росію членства в організації за агресію. Йдеться про дронові та ракетні атаки, які армія рф здійснює по Нижньому Дунаю. 

Відповідне рішення міжнародна організація прийняла 14 грудня, повідомив очільник українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба. 

"Вчора, на своїй 100-річній ювілейній сесії під головуванням України, Дунайська комісія вирішила, що членство росії є несумісним з огляду на її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю", - написав міністр.

Крайній термін виходу з організації 29 лютого 2024 року. Якщо росія відмовиться, то члени Дунайської Комісії припинять визнавати покладені на них Белградською конвенцією зобовʼязання перед рф.

Вчорашнє рішення також базується на торішньому рішенні організації, яким було відхилено повноваження усіх представників рф. Рішенням від 17 березня 2022 рок їх також було усунено від участі у всіх засіданнях Дунайської комісії до закінчення війни та повернення Україні усіх її окупованих територій.

Дунайська ком́ісія - міжнародна організація, до складу якої входять лише представники придунайських держав. Її головні задачі полягають у спостереженні за виконанням Конвенції про режим судноплавства на Дунаї та розвитку вільного судноплавства. На сьогодні до складу входять Австрія, Угорщина, ФРН, Молдова, Румунія, Сербія, Болгарія, Словаччина, Хорватія та Україна (з 11 травня 1949 року). Наміри про приєднання раніше озвучували Туреччина та Франція. 

Нагадаємо, за підсумками минулого місяця росію викинули з керівних органів чотирьох міжурядових організацій, включно з Міжнародною морською організацією та Організації з заборони хімзброї (ОЗХЗ), а також агресору оголосили бойкот на міністерському засіданні Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). 

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський закликав виключити росію з Радбезу ООН. Він підкреслив, що присутність російських терористів у міжнародному співтоваристві - це сором.

 

Головне