В'єтнам отримав вже четвертого президента за два роки

В'єтнам отримав вже четвертого президента за два роки

Національні збори В'єтнаму обрали генерала армії Луонга Куонга новим президентом країни. Це вже четвертий лідер країни за останні 18 місяців, пише CNN.

Куонг замінив на посаді То Лама, який ще у серпні став генсеком місцевої Комуністичної партії, але паралельно так і продовжував виконувати обов'язки глави держави.

Як відомо, президентство у В'єтнамі має переважно церемоніальний характер, тоді як усіма процесами керує саме голова Компартії.

Новий президент має понад 40 років військової служби та є членом Політбюро з 2021 року. У своїй першій промові на новому посту він пообіцяв проводити незалежну зовнішню політику та зміцнювати міжнародні партнерства.

Призначення Куонга відбулося після місяців політичних потрясінь в країні та смерті ексгенсека Нгуєн Фу Чонга, який керував країною з 2011 року. Він був переконаний, що найбільше авторитету партії загрожує корупція. Тому Чонг розпочав велику боротьбу з цим явищем, яка отримала назву "Палаюча піч". Під час цієї кампанії постраждало багато впливових бізнесменів, і політиків, навіть двох колишніх президентів та керівника парламенту притягнули до відповідальності.

Експерт з В'єтнаму Нгуєн Кхак Жанга вважає, що призначення Куонга має заспокоїти ситуацію в країні після неспокійного періоду. Водночас критики попереджають, що з новим президентом у В'єтнамі може стати більше утисків і обмежень.

Наступною важливою подією у В'єтані стане з'їзд Комуністичної партії на початку 2026 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у першому турі виборів у Молдові найбільшу підтримку отримала чинна президентка країни Мая Санду.

Головне