Визнали держзрадником: в росії посадили ще одного вченого

Визнали держзрадником: в росії посадили ще одного вченого

Російський науковець Анатолій Губанов став одним з низки вчених, яких в рф за останні роки визнали винними у держзраді та кинули за ґрати. Вирок йому винесли 25 жовтня, наступні 12 років чоловік проведе в колонії суворого режиму, пише Reuters. 

Критики "путінського" режиму заявляють, що ці арешти спричинені необґрунтованою параною, Кремль це заперечує.

Губанов, який працював у московському Центральному аерогідродинамічному інституті ім. Жуковського (ЦАГІ), був взятий під варту наприкінці 2020 року. Науковець стояв на чолі відділення аеродинаміки літаків та ракет, поглиблено вивчав роботу авіатехніки на надзвукових та гіперзвукових режимах. Його запідозрили у "зливі" засекречених про авіаційну промисловість рф.

Цьогоріч у червні аналогічний вирок отримав і підлеглий Губанова - Валерій Голубкін.

Його колега з того ж відомства у червні отримав аналогічний 12-річний термін позбавлення волі за державну зраду після того, як його визнали винним у передачі державної таємниці "представникам іноземних організацій".

Нагадаємо, у травні директор російського Інституту теоретичної та прикладної механіки Олександр Шиплюк, який брав участь у розробці гіперзвукових ракет, був взяти в росії під варту, за нібито передачу секретних даних Китаю.

Як писав "Ми-Україна" раніше, окрім Шиплюка ще двом російським науковцям, які працювали над технологіями гіперзвукових ракет, типу “Кинджал” зокрема, висунули “дуже серйозні звинувачення”. Їх підозрюють у вчиненні держзради. Йдеться про Анатолія Маслова та Валерія Звєгінцева.

Головне