Винищувачі, кораблі та сотні військових: Швеція готує історичний внесок у НАТО

Винищувачі, кораблі та сотні військових: Швеція готує історичний внесок у НАТО

Швеція, яка є наймолодшим членом НАТО, анонсувала  плани щодо участі в колективній обороні НАТО на 2025 рік. Уряд країни представив детальний план розгортання своїх збройних сил у рамках Альянсу, пише Bloomberg.

Згідно з цим планом, Стокгольм має намір надати до восьми винищувачів для патрулювання повітряного простору НАТО. Крім того, країна планує відправити військові кораблі та контингент з 600 військовослужбовців, які будуть розміщені в складі сил Альянсу в Латвії.

Міністерка оборони Швеції Марія Мальмер Стенергард назвала це "історичним кроком".

"Вперше як союзник ми тепер надамо збройні сили для колективної оборони НАТО, і ми робимо це зі значним внеском", - наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін мимоволі став ключовим каталізатором розширення ЄС, - прем'єр Хорватії

Нагадаємо, 7 березня 2024 року Швеція стала 32-м членом НАТО. Це сталося майже через два роки після того, як вторгнення рф в Україну спонукало країну подати заявку на членство. Вступ Швеції відбувся через 11 місяців після приєднання Фінляндії, хоча країни подавали спільну заявку. Затримка була спричинена запереченнями Туреччини та Угорщини. Анкара ратифікувала вступ країни в січні після укладення угоди про придбання винищувачів у США, а Будапешт схвалив її членство 26 лютого, через 21 місяць після подання заявки.

Присутність Швеції та Фінляндії в альянсі зміцнює позиції НАТО в Балтійському морі та покращує захист країн Балтії. Єдиним сухопутним сполученням між Естонією, Латвією, Литвою та рештою НАТО є вузький Сувалкський коридор, який часто вважають найслабшим місцем альянсу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, кандидатка у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським заявила, що Путін може напасти на Польщу, країни Балтії та інших союзників НАТО.

Головне