Вимоги щодо повної блокади кордону для агропродукції з України є неприйнятними, - Туск

Вимоги щодо повної блокади кордону для агропродукції з України є неприйнятними, - Туск

Вимоги протестувальників щодо повної блокади кордону з Україною або повної відмови від європейського зеленого курсу є неприйнятними.

Про це заявив глава польського уряду Дональд Туск у четвер вранці на прес-конференції у Варшаві.

"Я хочу говорити, як ефективно змінювати положення зеленого курсу, аби польський фермер не відчував себе постраждалим цими положеннями; і якимось чином врегулювати товарообмін з Україною, аби ефективно захистити польських виробників від нечесної конкуренції, коли продукти з України не обкладені митом і можуть без жодних обмежень впливати на європейський ринок", - сказав Туск.

Він додав, що в обох випадках був "серйозний прогрес у переговорах".

Туск оголосив, що наступної суботи зустрінеться з польськими фермерами, підкресливши, що хоче повідомити їм про «щось серйозне» в рамках Європейської зеленої угоди .

Водночас він закликав єврокомісара з питань сільського господарства Польщі Януша Войцеховського "нічого не зіпсувати" під час завершальних переговорів між Польщею та Єврокомісією.

Глава уряду повідомив, що в четвер прибуде до Бухареста, де відбудеться зустріч європейських християнських демократів і лідерів ЄС.

Він сказав, що говоритиме про необхідність змін, щоб захистити європейський і польський ринки, а також польських виробників від неконтрольованого напливу товарів ззовні.

"Під змінами ми розуміємо необхідність повернення до принципів, які існували в торговельних відносинах з Україною та іншими третіми країнами до війни. Ми дуже хочемо допомогти Україні, але водночас маємо захистити європейські та польські аграрний ринок і дбати про нього, незважаючи на протести фермерів", – наголосив Туск.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, двоє ухилянтів хотіли перетнути кордон у причепі для тварин.

Головне