Вимагали хабарі в імпортерів: на Одеській митниці викрили корупційну схему

Вимагали хабарі в імпортерів: на Одеській митниці викрили корупційну схему

Корупційну схему викрили на Одеській митниці. До неї були причетні двоє посадовців митних органів, повідомили у Службі безпеки України.

Як встановили правоохоронці, корупційну схему організував головний державний інспектор одного із митних постів.

"Посадовець налагодив схему систематичного вимагання хабарів за безперешкодне переміщення через митний кордон товарів народного споживання. До незаконної діяльності він залучив свого колегу - інспектора митного посту сусідньої держави, який виступав посередником для ведення "переговорів" з імпортерами та передачі одержаних хабарів.

У разі несплати - на перевізників очікували "додаткові" перевірки вантажів та супровідної документації", - йдеться у повідомленні.

У СБУ наголосили, що через дії корупціонерів терміни митного контролю штучно затягувалися, що, своєю чергою, призводило до зриву договірних зобов’язань імпортерів щодо своєчасної доставки продукції замовникам.

Митників затримали "на гарячому" - під час одержання 5000 доларів хабаря. Кошти зловмисники отримали за сприяння у ввезенні партії комплектуючих до мобільних пристроїв.

Після затримання обом митникам оголосили підозру відповідно до ч. 3 ст. 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). У посадовця Одеської митниці провели обшуки за місцем проживання та знайшли у його автівці готівку у різній валюті на загальну суму понад 3,5 млн у гривневому еквіваленті.

Нині СБУ встановлює усіх осіб, які можуть бути причетними до корупційної схеми. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомляли "Ми-Україна", посадовицю відділення Антимонопольного комітету в Одесі викрили на хабарництві. Жінку затримали під час отримання 10 тисяч доларів неправомірної вигоди. 

Головне