Викрито 28 службовців по всій Україні, причетних до злочинної схеми з розкрадання 1,5 млрд грн з бюджету

Викрито 28 службовців по всій Україні, причетних до злочинної схеми з розкрадання 1,5 млрд грн з бюджету

Слідчі встановили, що посадовці різних рівнів організували схему розкрадання коштів на закупівлі товарів та послуг для ЗСУ. Кошти витрачалися на закупівлю неякісного обладнання за завищеними цінами.  Загалом, держава втратила понад 1,5 мільярда гривень. 28 фігурантів справи вже отримали підозри.

Про це повідомлили в Офісі Генерального прокурора, які співпрацювали у взаємодії з керівництвом Міноборони та ЗСУ.

Слідство встановило, що до розкрадання коштів причетні службовці Міністерства оборони, військових частин, ТЦК та СП, обласних військових адміністрацій і міських рад, а також директори підприємств у різних регіонах України.

28 особам, з яких дев’ять є членами організованих злочинних груп, оголошено про підозру. Серед них начальник одного з управлінь Міністерства оборони України, начальник ТЦК та СП на Донеччині, понад семи співробітників військових частин у Донецькій, Одеській, Дніпропетровській, Київській та Черкаській областях, п’ять службовців міських рад на Полтавщині та Дніпропетровщині, а також представники комерційних структур.

“Підозрюваним інкримінують розтрату та заволодіння бюджетними коштами під час закупівель товарів за завищеними цінами та завищення вартості робіт, неналежне виконання обов’язків, службову недбалість при здійсненні приймання неякісного форменого одягу для ЗСУ, підроблення та використання підроблених документів”, - йдеться у повідомленні. 

Начальнику Головного управління Міноборони інкриміновано перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України, оскільки, знаючи про наявність держконтракту, він уклав додаткову угоду та безпідставно перерахував державні кошти підприємству.

В рамках розслідування правоохоронці здійснили понад 65 обшуків в різних установах і організаціях по всій території України, включаючи Західний, Центральний, Південний і Східний регіони.

Слідство триває, і наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів для підозрюваних. Це вже друга масштабна спецоперація, спрямована на викриття розкрадання бюджетних коштів для Збройних Сил України. Раніше повідомлялося про підозру 30 особам і проведення більше 70 обшуків з загальними збитками понад 138 млн грн. 

Як писали “Ми-Україна” раніше, слідчі встановили, що посадовець військової частини прийняв на баланс неякісну зимову форму, завдавши державі збитків у 25 мільйонів гривень.

Головне