Військового сенсу у теракті на ЗАЕС для росіян немає, - експерт

Військового сенсу у теракті на ЗАЕС для росіян немає, - експерт

Ніякого військового сенсу у підриву Запорізької АЕС для росіян немає. Втім, їхньою метою може стати удар по економіці України.

Про це заявив доктор фізико-математичних наук, експерт з питань атомної енергетики Людвіг Литвинський в ефірі "Ми-Україна".

"У найгіршому випадку ми отримаємо те, що отримали після аварії на Чорнобильській станції. Радіаційне забруднення буде на тому самому рівні, як і через пів року після Чорнобилю, а у гострій фазі цього теракту таке горе буде не лише на ґрунті, але і у повітрі. Імовірність такого сценарію дуже мала. За моїми оцінками, так не відбудеться за однією причиною – ніякого військового сенсу у такому теракті для росіян немає. Скоріше всього, метою вони мають нанести максимальну економічну шкоду. Це може бути нанесено без радіаційної аварії для довкілля", - зауважив він.

За його словами, у одному випадку – це значне забруднення на рівні десятків кілометрів, помірне забруднення на рівні сотень кілометрів, а цілком значуще забруднення – на рівні тисяч кілометрів.

На думку експерта, якщо "прилетить" на один з діючих енергоблоків Рівненської, Південноукраїнської чи Хмельницької АЕС - отримаємо "другий Чорнобиль"

Він наголосив, що однієї ракети недостатньо, проте проєкти енергоблоків, які наявні в Україні, не розраховані на падіння навіть важкого літака.
 
"Тобто якщо з умислом влучати ракетами - ми будемо мати досить значну масштабну аварію. Якщо декілька ракет і декілька енергоблоків одночасно - навіть більшу, ніж Чорнобильська. Але наші атомні станції захищені, тому вся надія на Сили оборони", - додав він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Ілон Маск вирішив обмежити кількість переглядів твітів на добу.

Головне