Військові бази та торгові шляхи: Пентагон насторожила посилена "дружба" між рф та Китаєм в Арктиці

Військові бази та торгові шляхи: Пентагон насторожила посилена

Американське Міноборони висловило занепокоєння щодо посилення співпраці між росією та Китаєм в Арктиці. У новій стратегії для регіону, оприлюдненій у понеділок, військові США наголошують на потенційних загрозах для регіональної стабільності.

Як пише Reuters, за даними доповіді, Москва вже відновила сотні радянських військових об'єктів в Арктиці. Водночас Китай, який позиціонує себе як "майже арктичну" державу, також проявляє амбіції в регіоні, зокрема, заявляючи про наміри створити "Полярний шовковий шлях". Пекін виявляє інтерес до мінеральних ресурсів та нових судноплавних маршрутів, які відкриваються через танення льодовиків.

"КНР та росія інтенсифікують співпрацю в Арктиці, використовуючи різноманітні інструменти національної влади. Попри існуючі розбіжності між Китаєм та рф, їхнє зближення в регіоні викликає занепокоєння, і Міністерство оборони продовжує пильно стежити за цією співпрацею", - йдеться у звіті оборонного відомства.

Видання зазначає, що Арктичні морські шляхи набувають все більшого значення для з'єднання великих економік через Тихий та Атлантичний океани. Глобальне потепління призводить до скорочення площі крижаного покриву, подовжуючи періоди вільної навігації.

Китай та рф спільно працюють над розвитком арктичних судноплавних маршрутів. Кремль прагне збільшити постачання нафти і газу до Китаю в умовах західних санкцій, тоді як КНР шукає альтернативні шляхи для зменшення залежності від Малаккської протоки.

У відповідь на це США, Канада та Фінляндія планують створити консорціум з будівництва криголамів. Ця ініціатива покликана підтримати суднобудування союзників та протистояти впливу рф і Китаю в стратегічно важливих полярних регіонах.

Як писав "Ми-Україна" раніше, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 23 липня повідомив, що прибув з візитом до Китаю.

Головне