Відродження морських черепах Caretta caretta: кількість гнізд у Греції досягла рекорду

Відродження морських черепах Caretta caretta: кількість гнізд у Греції досягла рекорду

У заповідній зоні Секанія на острові Закінтос у Греції зафіксовано понад 1200 гнізд морських черепах Caretta caretta, що свідчить про успішність природоохоронних заходів. Завдяки цим зусиллям, популяція цього виду, який існує вже понад 100 мільйонів років, почала відновлюватися після тривалого занепаду.

Про це повідомляє The Guardian.

Природоохоронці відзначають значний успіх у збереженні морських черепах Caretta caretta на грецькому острові Закінтос. Після майже 25 років наполегливих зусиль, у заповідній зоні Секанія на острові Закінтос цього року зафіксували понад 1200 гнізд, що є рекордним показником для середземноморського узбережжя.

Це місце давно відоме як одне з найважливіших у Середземномор’ї для гніздування цього виду черепах, і тепер воно підтвердило свою репутацію. За словами координатора програми WWF Чаріклеї Мінотоу, це досягнення стало результатом впровадження заходів із захисту черепах, які включали обмеження доступу людей до певних зон пляжу, встановлення камер відеоспостереження для відлякування хижаків, таких як чайки та краби, і моніторинг гнізд під час сезону гніздування.

“Незважаючи на те, що рептилії дуже мігруючі – протягом життя рептилії долають тисячі миль морів і океанів – самки черепах завжди повертаються дорослими особинами приблизно через 20–25 років у місце існування, де вони народилися, щоб відкласти яйця. Це репродуктивний цикл, який відбувається з ідеальною синхронністю”, - йдеться у повідомленні. 

Цей успіх є частиною ширших екологічних зусиль, спрямованих на збереження середовища існування морських черепах по всьому Середземномор’ю. Від Іспанії до Кіпру, природоохоронні заходи сприяли суттєвому збільшенню кількості гнізд морських черепах. За даними Archelon, Товариства захисту морських черепах Греції, починаючи з 2023 року, у Греції щорічно реєструється понад 10 000 гнізд Caretta caretta, що свідчить про ефективність багаторічної стратегії захисту цих рептилій.

“Протягом 2000-х ми реєстрували щорічне зниження приблизно на 6% на Криті, наприклад”, - зазначила доктор Алікі Панагопулу, координатор досліджень в Archelon.

Як писали “Ми-Україна” раніше, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко відзначив 18 українських спортсменів за їхні видатні досягнення на міжнародних змаганнях, таких як Олімпійські, Паралімпійські ігри, Invictus та інших престижних турнірах.

Головне