Відновлення історичних об’єктів у Львові коштуватиме понад 100 млн грн, в Одесі ще більше, - Мінкульт

Відновлення історичних об’єктів у Львові коштуватиме понад 100 млн грн, в Одесі ще більше, - Мінкульт

Відновлення історичних об’єктів у Львові після російських ракетних атак коштуватиме понад 100 мільйонів гривень. Втім, в Одесі ще більше.

Про це заявила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва в ефірі "Ми-Україна".

"Понад 100 млн грн тільки за попередніми підрахунками мають коштувати першочергові роботи з стабілізації та відновлення будівель. У випадку з Одесою, руйнування масштабні, 29 пам’яток було нараховано, ще близько 20 постраждало в минулі ночі, виключно з музеями. Місцеві пам’яткоохоронці не можуть передбачити, коли обстріли припиняться", - розповіла вона.

Нагадаємо, у Львові почали проект із оцифрування памʼяток модернізму. Архітектуру 1920-1930-х років задокументують за допомогою 3D-сканування.

Проект почали з Будинку профспілок, житлових комплексів на вулиці Дорошенка та Чупринки, соціального житла на Грекова і вілли на Гіпсовій. Скануванням займаються українська компанія Skeiron, яка оцифрувала Софійський собор у Києві, а також студенти Харківської школи архітектури.

Будівлі скануватимуть до 4 серпня. Після цього моделі будинків і дослідницькі тексти про них розмістять на онлайн-платформі англійською та українською мовами. За допомогою 3D-моделей можна буде здійснити віртуальну прогулянку всередині і назовні будинків.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в окупованому Криму є влучання у склад БК розташування російських військ.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.