Відбудову Каховської ГЕС почнуть за експериментальним проектом: його вже затвердив уряд

Відбудову Каховської ГЕС почнуть за експериментальним проектом: його вже затвердив уряд

Кабінет Міністрів затвердив експериментальний проект із відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, рішення ухвалили після консультацій з експертами та спеціалістами.

Проект розрахований на два роки. На першому етапі спроектують всі інженерні конструкції і підготують базу, необхідну для відновлення.

Другий етап відбудови, власне будівельні роботи, почнуть після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи.

Проект буде координувати Мінекономіки. Замовник робіт – "Укргідроенерго".

В "Укргідроенерго" заявили, що ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Зруйнована Каховська ГЕС
Зруйнована Каховська ГЕС

На початку червня керівник "Укргідроенерго" Ігор Сиротa заявляв, що відбудова Каховської ГЕС триватиме пʼять років, якщо працювати цілодобово, і коштуватиме від 800 мільйонів до одного мільярда доларів.

Нагадаємо, армія рф підірвала греблю Каховської ГЕС 6 червня. Станцію повністю зруйновано. У Дніпро, зокрема, потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила, рівень забруднення мікробами у 28 тисяч разів перевищив норму. СБУ вже відкрила кримінальне провадження за фактом учинення екоциду й порушення законів і звичаїв війни.

Як писав “Ми-Україна” раніше, на те, щоб відбудувати Каховську ГЕС, потрібно близько мільярда доларів. На процес відновлення піде щонайменше п’ять років. 

Головне