Від "Томагавків" до гіперзвуку: США розмістять далекобійну зброю в Німеччині

Від

США та Німеччина оголосили про плани розміщення американської далекобійної зброї на території Німеччини починаючи з 2026 року. Як пише Reuters, це рішення спрямоване на демонстрацію відданості Сполучених Штатів зобов'язанням перед НАТО та європейською обороною.

Спочатку планується "епізодичне розгортання" зброї, яке згодом може перерости у довгострокове розміщення. До складу озброєнь увійдуть ракети SM-6, крилаті ракети "Томагавк" та гіперзвукова зброя, що нині розробляється. Ці системи матимуть більшу дальність дії, ніж наявні зараз в Європі засоби.

Це рішення стало можливим після виходу США у 2019 році з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), який забороняв ракети наземного базування з дальністю польоту понад 500 км. США пояснили свій вихід порушеннями договору з боку рф.

росія традиційно заперечує звинувачення. Однак нещодавно російський диктатор Володимир Путін заявив про необхідність відновлення виробництва ракет середньої та малої дальності, здатних нести ядерну зброю, посилаючись на розміщення аналогічних ракет США в Європі та Азії.

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс оголосив про готовність нової американської бази протиракетної оборони (ПРО) на півночі Польщі. Ця база, розташована в місті Редзиково, є частиною ширшої системи ПРО НАТО і призначена для виявлення та перехоплення атак балістичних ракет.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Південна Корея оголосила про плани розгортання лазерної зброї для боротьби з північнокорейськими безпілотниками вже цього року. Вартість одного "пострілу" становить лише 1,45 долара.

Головне